„Egy ilyen komoly cég hogy foglalkozhat chiptuninggal?”

lapos kép hírlevélhez másolata

Nem olyan rég egy kedves ügyfelünk a következő kérdéssel fordult hozzánk: „Egy ilyen komoly cég, mint a GarAgent, ahol ennyire jól értenek a diagnosztikához, hogy foglalkozhat chiptuninggal?” A kérdés mögött ugye két feltételezés áll. Az egyik, hogy értünk a diagnosztikához. Ezt egyrészt ez úton is köszönjük, hiszen megtisztelő, másrészt némi szerénytelenséggel élve, mondjuk, hogy nem óhajtjuk vitatni. A másik feltételezés, hogy a chiptuning káros, veszélyes és csak felelőtlen emberek/cégek foglalkoznak vele. Ezzel az állítással viszont már bátorkodunk vitába szállni, azzal együtt, hogy természetesen megértjük miért terjedt el ez a vélemény az autószerelők körében.

Ahogy mondani szoktuk a chiptuning kicsit olyan mint a foci, vagyis „mindenki ért hozzá„. Az elektronikus vezérlőegységek elterjedésével szinte párhuzamosan jelentek meg az olyan módszerek melyekkel módosítani lehet a gyári paramétereken. Sajnos azonban az esetek többségében nem társul szakértelem a hangzatos ígéretekhez és ennek általában meg is vannak a következményei. Kellő jártasság, az adott autó állapotának pontos ismerete, megfelelő, rendszeresen frissített tuning szoftver és a módosításhoz szükséges adatok hiányában nem csoda ha az a vége a történetnek, hogy többszázezerért kell turbót javítani. A problémát ilyenkor jellemzően az okozza, hogy a felelőtlen elektronikus beállítás olyan szintű terhelésnek teszi ki a mechanikus alkatrészt, amit az nem tud elviselni.

Na de térjünk is vissza a korábban említett ügyfelünkre, aki egyébként a legjobb szándékkal szegezte nekünk a fenti kérdést. Mint azt kifejtette neki főleg azért van rossz véleménye erről az egészről, mert van egy barátja, aki chiptuningol, és bizony rendre neki kell „takarítania” a cimborája után, mert őhozzá fordulnak a tuningolt autók tulajdonosai az átírás okozta problémákkal, jellemzően hibás turbókkal.

Megértve az agályait, kénytelenek voltunk visszakérdezni:

-„Na és a barátod járt valaha valamilyen képzésen ebben a témában? Honnan tudja, hogy mit hogyan módosítson?”

-„Nem tudok róla, hogy járt volna, internetről keresgéli ki a dolgokat.”

…Nos erre csak azt tudtuk mondani, hogy ha unja már a turbók javítását, akkor küldje el a barátját hozzánk és mi megtanítjuk biztonságosan, felelősségteljesen motoroptimalizálni! A chiptuning ugyanis nem veszélyes, HA megfelelő eszközökkel, megfelelő tudással, és megfelelő adatok alapján végzik.

Ha TE kedves olvasó, szintén rendelkezel olyan ismerőssel, aki nem megfelelő módon, nem megfelelő eszközökkel tuningol, akkor arra kérünk, hogy tegyél egy szívességet az egész autós társadalomnak …és küldd el az illetőt hozzánk tanfolyamra! 

Akár már a legközelebbire:

chiptuning tanfolyam esemény kép 2024 június